Press "Enter" to skip to content

Smaki Azji. Kuchnia tajska

Kuchnia azjatycka zagościła na polskich stołach już kilkadziesiąt lat temu i początkowo nieśmiało, a z czasem coraz odważniej zdobywała naszą sympatię. Początkowo egzotyczne dania dostępne były jedynie w wyspecjalizowanych restauracjach, nieco później opanowały bary i budki uliczne, obecnie bez problemu nawet najbardziej wyszukane dania przygotujemy w zaciszu domowej kuchni. Wśród azjatyckich smaków na szczególną uwagę zasługuje kuchnia tajska. Dlaczego?

Mieszanka smaków

Kuchnia azjatycka znacząco różni się od tradycyjnych europejskich smaków. Znajdziemy tu przede wszystkim ogrom świeżych warzyw, ryb i owoców morza. Możemy więc liczyć na potrawy, które nie tylko oszałamiają smakiem, ale są też bogate w żelazo, jod, kwasy Omega-3 i witaminy. Duża zawartość błonnika, fito estrogeny i cenne mikroelementy sprzyjają zachowaniu nienagannej sylwetki, są też zdrowe i wykazują działanie antynowotworowe. Być może to tu leży rozwiązanie tajemnicy długiego życia i młodego wyglądu Azjatów? Zostawmy jednak na boku rozważania zdrowotne i skupmy się na tym, co najprzyjemniejsze, czyli na smaku — wracamy do omówienia kuchni tajskiej.

Tajlandia prezentuje nieco inne podejście do przygotowywania potraw niż Chiny, czy Japonia. Nie przywiązuje się tu aż tak dużej wagi do precyzyjnego odwzorowania przepisów, panuje większa swoboda w przygotowywaniu posiłków, co owocuje powstawaniem oryginalnych i niebanalnych smaków. Kuchnia tajska zawdzięcza swoje urozmaicenie wpływom, którym podlegała przez wieki. Znajdziemy tu oczywiście aromaty chińszczyzny, czy też pieczołowite podejście do przygotowywania ryb, jednak obok wpływów azjatyckich sąsiadów bez trudu znajdziemy także smaki pochodzące z Europy i Ameryki. Już na początku XVI wieku Tajlandia stała się miejscem docelowym misji organizowanych przez Portugalczyków i Hiszpanów, którzy sprowadzili nieznane tam wcześnie pomidory, kukurydzę, papaję, ananasy i niektóre gatunki orzechów.

Specyfika kuchni tajskiej

Jak jest współczesna kuchnia tajska? Przede wszystkim urozmaicona. Wspomniane już odległe wpływy mieszają się tu ze smakami rdzennymi oraz recepturami pochodzącymi od bezpośrednich sąsiadów — w tym przede wszystkim Malezji, Laosu i Kambodży. Sama Tajlandia jest krajem dużym, urozmaiconym geograficznie i gęsto zaludnionym. Bogactwo kulturowe wyraźnie widoczne jest także na stołach — inna kuchnia panuje na górzystej północy, zupełnie inne receptury są charakterystyczne dla nadmorskiego południa. Cechą wspólną jest zdrowy sposób przygotowywania potraw, często wykorzystujący wok i smażenie na głębokim tłuszczu, wśród składników pojawia się imbir, tajskie chilli i bazylią, tofu, kafir, niezwykle smaczne są oczywiście potrawy z ryb i owoców morza.

Zakosztowanie egzotycznych smaków nie wymaga odbywania długich wycieczek na drugi koniec świata, ani nawet wypraw do restauracji. Oryginalne składniki, które posłużą do przygotowywania niezapomnianych dań tajskich, zakupimy szybko i wygodnie bez wychodzenia z domu. Już krótka wizyta na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/sklep/home/artykuly-spozywcze/kuchniatajska/ pozwoli nie tylko na dokonanie zakupów, ale tez dostarczy wielu inspiracji kulinarnych. Obok typowych dla Tajlandii produktów znajdziemy tu również przydatne akcesoria kuchenne i gotowe receptury — to najprostszy sposób na zaproszenie Azji do własnego domu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *