Press "Enter" to skip to content

Suszenie warzyw – technologia dla potrzeb gastronomicznych

Owoce i warzywa to istotny element naszej codziennej diety. Niestety, wielu z nas nie spożywa ich wystarczająco często, a w każdym razie robi to zbyt rzadko, niż powinni. Tymczasem, w sklepach AGD znaleźć możemy coraz więcej różnego typu urządzeń stworzonych właśnie pod kątem obróbki warzyw i owoców. Korzystają z nich zarówno osoby prywatne – które pragną w swoim gospodarstwie domowym przyrządzać warzywa i owoce – a także restauratorzy, szefowie kuchni i menadżerowie placówek gastronomicznych. Zapraszamy do lektury, w czasie której przedstawimy specyfikę urządzeń nazywanych dehydratorami oraz podpowiemy – dlaczego warto je kupić oraz na co zwrócić uwagę podczas zakupu.

Dehydrator – co warto wiedzieć przed zakupem

Dehydrator – jak sama nazwa na to wskazuje – to urządzenie służące do suszenia różnego typu produktów spożywczych. Przede wszystkim jest używane w suszeniu świeżych warzyw i owoców. Suszenie jest niezwykle korzystnym procesem, który pozwala nie tylko zachować żywność w dobrej jakości przez długi okres, ale również – cieszyć się obecnymi w nich składnikami odżywczymi.

Konstrukcja większości dostępnych dehydratorów jest dość prosta i obejmuje – korpus główny, drzwiczki otwierane, półeczki przeznaczone do układania produktów spożywczych oraz wiatrak. Zasada działania tego urządzenia jest równie prosta – wprawiony w ruch wiatrak transportuje powietrze, które powoli doprowadza do wysuszenia danych produktów. W większości stosowanych dziś dehydratorów znajduje się też termostat, odpowiedzialny za kontrolę temperatury, w której przebiega cały proces. Dzięki temu możemy mieć pewność, że warzywa, jak i owoce suszą się w warunkach optymalnych dla całego procesu.

Oprócz warzyw i owoców dehydratory używane są do suszenia także innego typu produktów spożywczych. Do nich należą między innymi grzyby oraz zioła. Warto podkreślić, że dehydratory pozwalają na ususzenie nawet tych produktów, które w tradycyjny sposób nie poddają się temu procesowi zbyt łatwo – na przykład truskawek lub poziomek.

Rodzaje dostępnych dehydratorów

Wyróżnić można przede wszystkim dwa rodzaje dehydratorów – biorąc pod uwagę ich ogólny kształt. Mowa o urządzeniach o okrągłej lub kwadratowej podstawie. Wbrew pozorom, kształt ten ma duży wpływ na przebieg całego procesu suszenia. Dehydratory okrągłe to urządzenia zazwyczaj mniejszych rozmiarów niż ich kwadratowe odpowiedniki. Mają kilka warstw półek, na których ustawiamy interesujące nas produkty spożywcze. Wiatrak jest umieszczony na spodniej części urządzenia.

Dehydratory kwadratowe są bardziej zaawansowane technologicznie (szczególną popularnością cieszę się urządzeni marki Ronic). Najważniejszą cechą odróżniającą je od urządzeń okrągłych jest miejsce, w którym znajduje się wiatrak. Umieszczony z tyłu urządzenia, rozprowadza powietrze równomiernie po powierzchni wszystkich półek. Co niezwykle istotne, korzystając z tego urządzenia mamy możliwość regulacji wysokości ustawienia poszczególnych półek. Możemy ułożyć je w takiej kolejności oraz odstępach, które zapewnią optymalny przebieg całego procesu, niezależnie od tego, czy suszymy jednocześnie jeden, czy więcej gatunków warzyw lub owoców.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *