Press "Enter" to skip to content

Wprowadź do swojej diety ziarna, a już wkrótce zauważysz różnicę w swoim wyglądzie

Czasem wystarczy zamiast musli zacząć wrzucać do jogurtu równie smacznie nasiona, żeby w końcu drgnęła wskazówka wagi, poprawiła się kondycja skóry czy też wzrósł zauważalnie poziom odporności. Niepozorne ziarenka kryją w sobie niesamowite właściwości prozdrowotne, które często były znane już naszym przodkom sprzed wielu wieków. Sprawdź, jakie nasiona warto zacząć dodawać do codziennych posiłków.

Nasiona chia – to nie tylko trend żywieniowy

Cieszące się ogromną popularnością w mediach społecznościowych ziarna szałwii hiszpańskiej przywędrowały do Polski z Ameryki Środkowej. Cenne właściwości dostępnych na stronie https://olejarnia-gaja.pl/nasiona-chia/ nasion chia były znane już Aztekom i to na długo przed pojawieniem się Krzysztofa Kolumba w tej części świata. Każde ziarenko składa się w 1/3 z tłuszczu, w 1/4 z błonnika i w 1/5 z białka.

Dodatkowo w nasionach szałwii hiszpańskiej pojawiają się przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega oraz niezbędne minerały i witaminy. Taka bomba odżywcza mają korzystny wpływ na układ nerwowy, wzmacniają kości, oczyszczają organizm, a także poprawiają stan cery, włosów i paznokci. Dzięki wysokiej zawartości błonnika są polecane podczas odchudzania się. Można je dodawać do jogurtów, sałatek, pieczywa i koktajli.

Siemię lniane – remedium na prawie wszystkie problemy

Wiele osób od dzieciństwa było zachęcanych do spożywania zawiesistego płynu z nasion siemienia lnianego. Nie każdy przepada za taką konsystencją, co jednak nie musi oznaczać rezygnacji z ziaren lnu. Wystarczy po prostu dodawać całe ziarenka do ulubionej sałatki, jogurtu, twarogu lub pieczywa. Niektórzy zmielonym lnem zastępują nawet jajka, gdy przygotowują smaczne wypieki.

Regularne spożywanie siemienia lnianego w dowolnej formie może przede wszystkim rozwiązać wiele problemów z układem trawiennym. Wysoka zawartość błonnika może pomóc przy zaparciach, biegunkach czy też zespole jelita drażliwego. Ponadto zapewnia uczucie sytości, dlatego może ułatwić zrzucenie zbędnych kilogramów. Pełne cennych składników odżywczych nasiona lnu to także świetny środek na ogólną poprawę stanu zdrowia i urody.

Czarnuszka – dla fanów wyrazistych przypraw

Co ciekawe, czarnuszka siewna była ceniona już nawet przez starożytnych Egipcjan, którzy doskonale znali jej cenne właściwości lecznicze. Nasiona o wyrazistym, ostrym, lekko gorzkim smaku nadadzą wyjątkowy smak domowemu pieczywu, sałatkom, sokom, przetworom, a nawet nalewkom i zupom. Dzięki dużej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów czarnuszka świetnie nadaje się do wzmocnienia układu odpornościowego.

Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ponadto nasiona są polecane osobom zmagającymi się z różnego rodzaju alergiami i chorobami skóry. Czarnuszka siewna może również pomóc przy problemach ze strony układu trawiennego np. wrzodach lub refluksie. Posiada właściwości regulujące poziom cukru i cholesterolu we krwi, może także sprzyjać obniżeniu ciśnienia tętniczego.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *