Press "Enter" to skip to content

Co jeść, żeby wzmocnić serce?

Sprawna praca serca pozwala nam cieszyć się życiem i korzystać z niego aż do późnej starości. Nie zapominajmy jednak, że mięsień sercowy potrzebuje naszego wsparcia. Co możemy zrobić, by nasze serce możliwie jak najdłużej funkcjonowało w prawidłowy sposób? Prowadzenie zdrowego stylu życia, systematyczne ćwiczenia fizyczne oraz unikanie papierosów czy alkoholu – oto podstawa. Pamiętajmy jednak, że dla naszego serca bardzo ważne jest też to, co pojawia się na naszych talerzach. Co zrobić, by nasza dieta możliwie jak najlepiej wspierała ten niezwykły mięsień? Oto kilka produktów, których włączenie do diety każdemu z nas może przynieść wiele wspaniałych rezultatów.

Zioła: zdrowa alternatywa dla przypraw

Nasze serce sporo zyska w chwili, gdy zwykłą sól lub gotowe mieszanki przyprawowe zastąpimy… aromatycznymi roślinami przyprawowymi. Zioła mogą przecież rewelacyjnie wpływać na smak naszych potraw, są jednocześnie cennym wsparciem dla naszego organizmu. Po jakie zioła warto sięgać z myślą o zdrowym sercu? Po szałwię i rozmaryn, które – dzięki swym przeciwutleniającym właściwością – mogą nas skutecznie wspierać w walce z licznymi schorzeniami.

Łosoś: lek z morskich głębin

O tym, że po tłuste ryby morskie warto sięgać regularnie, mówi się od dawna. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, jak cennym sojusznikiem może się stać dla nas łosoś. Znajdujące się w tej rybie kwasy tłuszczowe wykazują się właściwościami przeciwzapalnymi, dodatkowo chronią nasz układ krążenia przed tworzeniem się podstępnych płytek. Łosoś może też skutecznie chronić nas przed arytmiami, zatem włączenie go do zdrowej diety dla każdego z nas będzie korzystnym posunięciem.

Oliwa z oliwek: magia diety śródziemnomorskiej

Zajmująca tak ważne miejsce w diecie śródziemnomorskiej oliwa jest tłuszczem, po który z pewnością warto sięgać. W profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych zajmuje ona ważne miejsce, może się też okazać ciekawym urozmaiceniem wielu naszych potraw. Stosowana jako dodatek do surówek i sałatek, pomoże nam cieszyć się i zdrowiem, i wspaniałym smakiem przyrządzonych z jej dodatkiem potraw.

Warzywa strączkowe: bogactwo smaku i składników odżywczych

Dieta, w której regularnie pojawiają się warzywa strączkowe, może nam przynieść wiele dobrego. Dlaczego? Bo są one doskonałym źródłem kwasu foliowego, antyoksydantów oraz magnezu. Składniki te na pracę serca mają ogromny wpływ. Wiadomo, że dzięki nim można utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi, co zmniejsza ryzyko pojawienia się wielu problemów związanych z tym mięśniem. Warzywa strączkowe są jednocześnie doskonałym źródłem błonnika, dzięki któremu można minimalizować ryzyko wystąpienia problemów związanych ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu.

Owsianka: warto po nią sięgać!

Choć nie każdy ją lubi, każdy z nas powinien po nią sięgać regularnie. Owsianka pomaga nam zwalczać nadmiar złego cholesterolu, dzięki czemu skutecznie chroni nasze serce. A że do owsianki można dodać wiele cennych dla zdrowia dodatków, jak np. owoce, nasze śniadanie może stać się wyjątkowo smacznym i zdrowym posiłkiem.

Zdrowe serce nie musi być marzeniem. Jeśli nasza dieta zostanie opracowana w taki sposób, by pojawiły się w niej wymienione już produkty, możemy znacznie zmniejszyć ryzyko pojawienia się problemów z pracą mięśnia sercowego oraz z funkcjonowaniem układu krążenia.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *