Nadciśnienie to choroba cywilizacyjna. Jej głównymi objawami są kołatanie serca, zawroty i bóle głowy, a także zaburzenia snu. Nieleczone nadciśnienie uszkadza mózg oraz serce, a co za tym idzie, zwiększa ryzyko udaru oraz zawału.
Do przyczyn nadciśnienia należy zaliczyć m. in. otyłość, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów, a także niewłaściwą dietę. Wobec tego, sprawdź, jakich produktów nie należy spożywać przy problemach z ciśnieniem.
Sól przy nadciśnieniu
Zaleca się spożywanie ok. 5 gram soli dziennie, co stanowi jedną łyżeczkę. Osoby, których problemem jest wysokie ciśnienie powinny ograniczyć do minimum spożycie soli. Jest to o tyle trudne, iż sól znajduje się praktycznie w każdym produkcie spożywczym.
Jasne pieczywo wrogiem nadciśnienia
Pieczywa z białej mąki nie powinny spożywać osoby z wysokim ciśnieniem. Gluten oraz skrobia zawarte w pszenicy przyczyniają się do podwyższania ciśnienia krwi.
Wędlina kontra nadciśnienie
Dietetycy stanowczo odradzają spożywanie wędlin, argumentując to faktem, iż znajduje się w nich duża zawartość konserwantów oraz soli. W zamian proponują np. pastę rybną.
Tłuste produkty przy nadciśnieniu
Przy nadciśnieniu należy wystrzegać się produktów tłustych, zawierających cholesterol, który znajduje się np. w tłustych mięsach, maśle czy produktach mlecznych o wysokiej zawartości tłuszczu (ser, twaróg). Ponadto, nie wolno spożywać smażonych, tłustych mięs takich jak boczek czy bekon, a także frytek. Należy także ograniczyć słodycze, bowiem one również zawierają dużo tłuszczu.
Alkohol a nadciśnienie
Alkohol przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, a to z kolei powoduje skoki ciśnienia. Zaraz po spożyciu alkoholu ciśnienie spada, jednak po kilku godzinach obserwuje się jego wyraźny wzrost.
Co jeść przy problemach z nadciśnieniem?
Jakie produkty powinny spożywać osoby z nadciśnieniem? Lekarze radzą, aby dieta była bogata w warzywa i owoce. Buraki, pomidory, rodzynki, żurawina, a także cebula, czosnek czy brokuł to produkty, które obniżają poziom ciśnienia. To potas zawarty w warzywach przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Warto również włączyć do swojej diety oliwę z oliwek będącej źródłem polifenoli oraz antyoksydantów, które oprócz tego, że regulują ciśnienie, także zmniejszają ryzyko chorób serca. Należy również sięgać po produkty bogate w witaminę C, np. po cytrusy.
Be First to Comment