Press "Enter" to skip to content

Choroba wieńcowa – leczenie naturalne

Choroba wieńcowa nazywana jest inaczej chorobą niedokrwienną serca, choć czasem mówi się też o dusznicy bolesnej lub anginie pectoris. Istotą tej przypadłości jest niewystarczająca ilość tlenu docierająca do serca. Jest wiele przyczyn choroby wieńcowej, najczęściej są to zmiany w tętnicach wieńcowych, w wyniku których krew nie przepływa tak sprawnie, jak wcześniej, a ilość tlenu docierająca do serca jest zbyt mała.

Naturalne leczenie choroby wieńcowej

Istnieje wiele czynników sprzyjających rozwojowi choroby wieńcowej. Jest ona związana m.in. z miażdżycą oraz zwężeniem tętnic. Ryzyko powstawania choroby wieńcowej jest również duże, gdy w tętnicach odkładają się nieprawidłowe przemiany metaboliczne w wyniku skrobiawicy czy choroby Fabry’ego. To wszystko oznacza, że obok terapii farmakologicznej, chorobę wieńcową można leczyć naturalnie. W jaki sposób to robić?

Do metod, które może zastosować każdy, należą przede wszystkim:

  • wprowadzenie zdrowej diety
  • rzucenie papierosów
  • ograniczenie spożycia alkoholu
  • walka ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu
  • regularny wysiłek fizyczny

Jak powinna wyglądać dieta osoby walczącej z chorobą wieńcową? Leczenie naturalne poprzez codzienne menu obejmować musi przede wszystkim produkty zbożowe. Powinny one stanowić najważniejsze źródło pożywienia. Dobrym pomysłem jest przygotowanie każdego dnia pięciu posiłków zawierających pieczywo pełnoziarniste (unikać należy spożywania białego pieczywa), kaszę lub makaron. Właściwym wyborem są również płatki.

Choroba wieńcowa umożliwia spożywanie nabiału, ale najlepiej nie przesadzać z ilością mleka i serów. Zalecamy nie więcej niż 2 szklanki mleka dziennie (w wersji odtłuszczonej) oraz chude sery.

Naturalne leczenie choroby wieńcowej powinno natomiast obejmować tłuste ryby morskie. Warto po nie sięgnąć do 3 razy w tygodniu i stosować je jako zamiennik mięsa, zwłaszcza wieprzowiny – tłuste mięso nie jest zalecane przy chorobie wieńcowej. Od czasu do czasu sięgnąć można również po mięso drobiowe. W niewielkich ilościach spożywać można też rośliny strączkowe. Pozostałe warzywa natomiast warto jeść często – nawet do 5 porcji o wielkości 50 g dziennie.

Zalecamy również ograniczenie cukrów prostych, a więc przede wszystkich słodyczy i słodkich owoców.

Choroba wieńcowa – leczenie przez ruch

W tematyce choroby wieńcowej i leczenia naturalnego warto rozwinąć również wątek wysiłku fizycznego. Intensywność sportu powinna być dostosowana do kondycji chorego. Szczególną uwagę należy zwrócić na tętno – najlepiej by nie przekraczało ono 130 uderzeń na minutę. Utrzymywanie tętna poniżej tej wartości da gwarancję, że wysiłek nie jest nadmierny i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ćwiczącego.

Zachęcamy do „ruszania się” przynajmniej trzy razy tygodniu przez około 30 minut. Dobrym pomysłem jest postawienie na jazdę rowerową, pływanie na basenie albo jogging z przerwami na intensywny marsz. Osoby w ogóle nie uprawiające sportów wcześniej, mogą rozpocząć od szybkiego spaceru.

[Głosów:4    Średnia:2/5]

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *