Press "Enter" to skip to content

Dieta miażdżycowa – jadłospis, który uchroni Cię przed chorobami serca

Jeśli mieszkasz na parterze i poruszasz się głównie samochodem, objawy miażdżycy możesz zauważyć dopiero w zaawansowanym stadium, gdy bóle serca i duszności pojawią się nawet podczas odpoczynku. W zahamowaniu postępu choroby pomoże Ci niskotłuszczowa i lekka dieta miażdżycowa. Jadłospis możesz ułożyć samodzielnie, choć wskazane są konsultacje z dietetykiem. Specjalista dobierze menu i ilość kalorii, uwzględniając Twój tryb życia, wagę, upodobania kulinarne i indywidualne zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Zanim jednak umówisz się na wizytę, poznaj podstawowe zalecenia diety antymiażdżycowej.

Dieta miażdżycowa, czyli jaka?

Podstawowym wrogiem osób cierpiących na miażdżycę jest tłuszcz, a konkretnie cholesterol obecny w takich produktach jak: czerwone mięso (karkówka, boczek), ser żółty, tłuszcze zwierzęce (masło, smalec), wędliny (salami, pasztet, konserwy), jajka, tłuste mleko, podroby (móżdżek cielęcy, wątróbka wieprzowa) i inne. Ponadto w profilaktyce chorób serca bardzo ważne jest ograniczenie codziennych używek, tj. cukru, słodyczy, kawy i papierosów.

Jeśli potrzebna Ci dieta miażdżycowa, jadłospis powinien zawierać głównie produkty zbożowe (ryż, makaron, pieczywo), owoce, warzywa, ryby (dorsz, łosoś, sandacz), oraz owoce morza. Podobne produkty znajdziesz w diecie śródziemnomorskiej i bynajmniej nieprzypadkowo Włosi, Grecy i Hiszpanie należą do najzdrowszych narodowości w Europie, wyróżniających się niskim odsetkiem zgonów z przyczyn kardiologicznych.

Dieta na cholesterol – jakie produkty włączyć do jadłospisu?

W Twojej diecie powinny pojawić się produkty, które mają korzystny wpływ na zawartość frakcji LDL. Doskonałym składnikiem codziennego menu jest czosnek – badania przeprowadzone na chorych pokazały, że to aromatyczne warzywo jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu o 10% i zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu chorób serca aż o 63%. A oto inne produkty, jakie powinien zawierać jadłospis diety miażdżycowej:

  • cytrusy, zwłaszcza grejpfruty
  • oliwa i bezerukowy olej rzepakowy
  • ryby morskie (śledź, makrela, łosoś)
  • produkty bogate w błonnik (płatki owsiane, owoce, marchew, warzywa strączkowe)
  • czerwone wino

Dieta miażdżycowa – jadłospis to nie wszystko

Według badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców, sama zmiana diety nie spowoduje radykalnej poprawy zdrowia, tak samo jak intensywny ruch nie polepszy wyników lipidogramu. Dopiero połączenie obu metod – aktywności fizycznej i diety niskotłuszczowej – daje zauważalne rezultaty w postaci zmniejszenia cholesterolu o 10%.

Dodatkowo musisz zwrócić uwagę, jak wygląda Twoja dieta miażdżycowa. Jadłospis zgodny z piramidą żywieniową to zaledwie połowa sukcesu. Bardzo ważny jest sposób przygotowania potraw – zamiast smażenia i pieczenia w głębokim tłuszczu, przekonaj się do dań gotowanych na parze, pieczonych w rękawie i grillowanych (najlepiej na patelni grillowej lub grillu elektrycznym). Warzywa i owoce jedz na surowo, a nierafinowane oleje roślinne stosuj wyłącznie na zimno.

[Głosów:1    Średnia:4/5]

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *