Press "Enter" to skip to content

Dieta na serce. Co jeść, by serce miało się dobrze?

Jak jeść, by serce było zdrowe, a układ krwionośny funkcjonował prawidłowo? Dieta na serce powinna być bogata w warzywa. To właśnie one dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, a do tego są źródłem błonnika, który ułatwia zmniejszenie masy ciała. W przypadku pacjentów otyłych nawyki żywieniowe powinny prowadzić do stopniowej utraty wagi. Błonnik jest w tym pomocny – daje poczucie sytości, więc nie ma pokusy sięgania po dodatkowe przekąski.

Warzywa i owoce można spożywać w formie surowej, gotowej na parze lub gotowanej w wodzie. Zaleca się, by dieta na zdrowe serce zawierała przynajmniej 400 gramów warzyw i owoców, przy czym warzywa powinny stanowić 3/4 tej ilości.

Podstawą diety na serce jest również niższe spożycie soli i cukru. Nie dotyczy to tylko tych przypraw w czystej postaci, ale przede wszystkim spożycia gotowych produktów. Dużo soli mają np. niektóre wędliny, kostki rosołowe lub chipsy. Z kolei cukier to oczywiście słodycze i słodkie napoje. Aby serce było zdrowe, należy mocno ograniczyć spożycie takich produktów!

Mniej cholesterolu

Jedną z najczęstszych przyczyn problemów z układem sercowo-naczyniowym jest zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi. Co prawda, cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu (przede wszystkim jako budulec błony komórkowej), jednak zbyt wysokie spożycie tego elementu może prowadzić choćby do miażdżycy i jej groźnych powikłań. Dieta na serce nie może być całkowicie pozbawiona cholesterolu, jednak warto zmniejszyć spożycie jego bogatych źródeł np. majonezu, tłustego mleka, śmietany czy tłustego mięsa.

Największy wpływ na zwiększenie poziomu cholesterolu mają tłuszcze nasycone, znajdujące się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wieprzowina, wołowina, kiełbasa, smalec orz tłuste mleko. Nasycone kwasy tłuszczowe znajdują się także w pełnotłustych jogurtach, oleju palmowym i kokosowym oraz w słodyczach. Dieta na serce nie powinna dostarczać więcej niż 10% zapotrzebowania na energię z produktów tego rodzaju.

Poziom cholesterolu mogą podnosić także kwasy tłuszczowe trans, które znajdują się w słodkich wyrobach cukierniczych, a także w margarynach (twardych), frytkach czy nabiale. Dieta na serce musi mocno ograniczać tłuszcze trans – do nie więcej niż 2% dziennej energii.

Tłuszcze jedno- i wielonienasycone

Tłuszcze trans i nasycone warto zastępować jedno- i wielonienasyconymi, znajdującymi się np. w zdrowych olejach roślinnych, orzechach i migdałach oraz tłustych rybach morskich i miękkich margarynach. W ten sposób można obniżyć poziom cholesterolu. Niemniej, osoby już cierpiące z powodu chorób serca nie powinny przesadzać ze spożyciem również tych tłuszczów. W diecie na serce tłuszcz nie może obejmować więcej niż 30% kalorii.

Tłuszczową powściągliwość łatwiej utrzymać, gdy zrezygnuje się z gotowych dań w barach szybkiej obsługi, a smażone potrawy zamieni się na pieczone, grillowane (na elektrycznym grillu) lub gotowane na parze. W sklepach natomiast lepiej wybierać produkty chude, z kolei tych tłustych nie stosować w dużych ilościach. Jeśli pacjent nie jest w stanie zrezygnować z masła, warto smarować chleb jedynie cienką warstwą. Z tłustego mięsa można odkroić widoczny nadmiar tłuszczu, jednak najlepiej zamienić je na chude mięso drobiowe.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *