Miażdżyca rozwija się latami i przez dłuższy czas może nie manifestować żadnych objawów. Niestety, permanentne lekceważenie wysokiego poziomu cholesterolu we krwi może zakończyć się nawet zawałem, udarem mózgu czy utratą kończyny. Co ciekawe, cholesterol jest potrzebny organizmowi m.in. do produkcji hormonów, przyswajania witaminy D, funkcjonowania układu nerwowego oraz utrzymania dobrej odporności. Jednak kiedy Twoje codzienne posiłki to bomba tłuszczowa, w naczyniach krwionośnych podstępnie rozwija się miażdżyca serca. Na czym polega to schorzenie i jak możesz mu przeciwdziałać?
Jak powstaje miażdżyca?
Przez pierwsze kilkanaście lat życia Twoje narządy okalają silne i elastyczne naczynia krwionośne, które zapewniają sprawny przepływ krwi. Jednak jeszcze przed osiągnięciem pełnoletniości na wewnętrznych ściankach tętnic odkładają się złogi soli wapiennych, lipidów i białek.
Jeśli w diecie jest za dużo cholesterolu, jego cząsteczki gromadzą się w naczyniach krwionośnych i z czasem ulegają stwardnieniu. Tak tworzy się blaszka miażdżycowa, zbudowana z warstwy powierzchniowej (mięśnie, kolagen) oraz rdzenia (cholesterol, komórki prozapalne). W rezultacie światło naczynia krwionośnego ulega zwężeniu, co prowadzi do chronicznego niedotlenienia ważnych organów (mózgu, serca) oraz kończyn.
Skutki i objawy miażdżycy serca
Jeśli blaszka zwęzi światło tętnicy o co najmniej 50%, wtedy mięsień sercowy będzie zmuszony do wytężonej pracy, aby przepompować krew w ilości niezbędnej do prawidłowego dotlenienia narządów. Ciężko pracujące serce powiększa się i potrzebuje coraz więcej krwi. Zwężone naczynia krwionośne nie są w stanie zaopatrzyć mięśnia sercowego w odpowiednią ilość krwi, co prowadzi do niedotlenienia tego arcyważnego organu. W rezultacie zaczynasz odczuwać wyraźne objawy, takie jak męczliwość, bóle w klatce piersiowej, duszności.
Kiedy miażdżyca serca przyjmuje krytyczny poziom (więcej niż 80% średnicy tętnicy), wówczas dolegliwości pojawiają się nawet bez podejmowania wysiłku. Jeśli blaszka oderwie się od naczynia krwionośnego lub zablokuje je całkowicie, może dojść do zawału serca, udaru mózgu lub zatoru płuc (w zależności do rodzaju tętnicy). Miażdżyca serca może również doprowadzić do niedokrwienia kończyn, co w zaawansowanych przypadkach grozi nawet amputacją nogi.
Miażdżyca serca – profilaktyka
Możesz zahamować rozwój blaszki miażdżycowej, przestrzegając zdrowej diety – należy ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych i zastąpić je tłuszczami roślinnymi, np. olejem rzepakowym i oliwą z oliwek. Zainteresuj się dietą śródziemnomorską, która uważana jest za najzdrowszą dla serca. Spożywaj produkty bogate w błonnik, tj. wyroby pełnoziarniste, owoce i warzywa. Postaraj się również zredukować masę ciała poprzez regularną aktywność fizyczną.
W bardziej zaawansowanych przypadkach miażdżycy serca lekarz może przepisać leki, które zmniejszają poziom cholesterolu odpowiedzialnego za miażdżycę serca (LDL) i jednocześnie podnoszą stężenie „dobrego” cholesterolu (HDL).
Be First to Comment